Banány proti únavě i depresi

Toto výborné žluté ovoce je tropickým produktem, který je velice užitečný pro naše zdraví. Banán je znám hlavně tím, že našemu organismu pomůže rychle doplnit energii. Obsahuje přírodní cukry kombinované s vlákninou. Je to výborná svačina doma i na ven.
rozdělaný banán.jpg 
Banánů existuje řada druhů, nejběžnější je  žlutý (v nezralém stavu zelený). Kromě vody, sacharidů, vlákniny, malého množství bílkovin a nepatrného množství tuků obsahují vitaminy řady B, hořčík, draslík, měď,železo a mangan. Banán střední velikosti obsahuje asi 105 kalorií.
 
Co prospěšného dělají v našem organismu?
–       regulují hladinu cukru v krvi
–       zpomalují vyprazdňování žaludku (snižují chuť k jídlu, prodlužují pocit sytosti po jídle), pomáhají při hubnutí (málo kalorií, velké množství vlákniny a živin)
–       zlepšují stav trávicího traktu, jsou vhodnou potravou pro prospěšné bakterie, chrání proti rakovině tlustého střeva, snižuje podráždění při žaludečních vředech
–       jsou prospěšné zdraví srdce (obsahují draslík a hořčík)
–       zmírňují škody napáchané v organismu volnými radikály, protože obsahují antioxidanty
–       jsou prospěšné zdraví ledvin (obsahují draslík)
–       mírní únavu, zlepšují náladu, pomáhají proti depresím (obsahují protein tryptofan, vitamin B6)
–       pomáhají při anémii, mírní menstruační bolesti (obsahují železo)
 banány na trávě.jpg
Dokonalé jídlo pro sportovce
Za ideální jídlo pro sportovce jsou považovány především díky obsahu snadno stravitelných sacharidů a živin. Mohou mírnit křeče a otoky po sportovním výkonu. Výborné jsou především ke konzumaci pro sportovce zabývající se vytrvalostními aktivitami.
 
Snadno se zařadí do jídelníčku
Banány snadno zařadíme do mnoha jídel. Dají se přidat k cereáliím, jogurtu do koktejlů. Použít je můžeme i při pečení a vaření, kde nahrazují cukr.
Banán si také kdykoli můžeme vzít sebou jako zdravou svačinu. Snadno ho všude oloupeme a sníme. Protože má tlustou a pevnou slupku, je také dobře chráněn před pesticidy a jinými škodlivinami.

About the author